Első 24 órám internetkapcsolat nélkül

2017. november 01. - lupui iza

minimalista-offline-nap-1.jpg

Minden hónapban egy napot offline tölteni. Ezt a cél tűztem ki magamnak 2017. okbóber 4-én a 101-1001 kihívásom 37. pontjaként. Az első hónap kis híján eltelt a terv teljesítése nélkül.

Egyáltalán miért jutott eszembe ilyesmi?

Blogger vagyok, influencer, coach, tréner. Minden egyes nap rengeteg üzenetváltást bonyolítok a legkülönbözőbb online felületeken, bejegyzéseket írok, hozzászólásokra válaszolok, árajánlatot adok, posztolok, de informálódásra, tájékozódásra és ügyintézésre is az internetet használom. Imádom ennek a létnek minden mozzanatát, de ahhoz, hogy ez így is maradjon, úgy érzem, meg kell tanulnom kiszakadni az online térből, mert bármennyire is élvezem a munkám, ilyen tempó mellett fenyeget a kiégés veszélye akkor is, ha most még nincsenek látható jelei.

Majdnem meghiúsult a terv

Amikor megfogalmaztam, hogy szeretnék offline lenni havi 1-1 napot, nem gondoltam végig magát a megvalósítást. Ott volt a gondolataimban az októberi offline nap, de vártam, hogy a teendők lehetővé tegyék, azaz ne legyen megválaszolatlan e-mail vagy hozzászólás, ne legyen elintézetlen feladat, ne legyen olyan projekt, ami megkívánja a gyors reagálást. Október 30-án azon kaptam magam, hogy ebben a hónapban nincs már több hétvége, pedig elsőre egy szombat vagy vasárnap tűnt ésszerűnek a tervemhez. Rövid mérlegelés után úgy döntöttem, bevállalom a hétköznapot.  

2017. október 31., kedd

30-án lefekvés előtt kikapcsoltam a telefonomon az adatforgalmat és lecsatlakoztam a wifiről. Másnap a számítógépet nem úsztam meg, volt egy pár órás feladatom, de csak dokumentumokkal és táblázatokkal dolgoztam, internet nélkül. A még bizonytalan délutáni programmal kapcsolatban egy átlagos napon küldtem volna egy viber vagy messenger üzenetet, de most telefonon intéztem a pontosítást. Mintha gyorsabb is lett volna így. Egész nap alig vettem elő a telefonom, amikor mégis, akkor csak az órára pillantottam rá. Nem volt idegen, hogy nem olvastam cikkeket, nem scrolloztam az instagramon, nem olvastam e-maileket. Az estét a gép előtt töltöttem volna, ha nincs ez a rendhagyó nap, de így olyan egyszerűsítő dolgokat vettünk sorra itthon, amiket régóta halogattunk. 

Megkaptam, amit vártam a naptól? 

Arra számítottam, folyton a telefonom után akarok nyúlni és megnézni a friss e-maileket és hozzászólásokat, vagy feltölteni egy képet, esetleg megosztani egy cikket. Ehhez képest mindössze egyszer jött tudattalanul a megszokott mozdulat, amikor az egyik feladatot befejeztem, de még nem fogtam bele a másikba. 

A nap elején kicsit sajnáltam, hogy munkanapot pazarlok el erre a "játékra", mert a munkám több mint fele online jelenlétet követel, de menet közben változott a nézőpontom. Annyit vártam csak ettől a naptól, hogy ne legyek online, magát a munkavégzést nem zártam ki. A offline létet nagyobb erőfeszítés nélkül megkaptam, és ezen felül még egy jó nagy löketet a hátralévő 32 hónaphoz, mert megláttam, mennyi lehetőség van egy-egy ilyen napban.  

Ezt tanultam az 1 nap alatt

Az éremnek van egy másik oldala. Amíg én az online világtól önként elvágva töltöttem a napot, mások nem tettek ugyanígy. Új feladatok jöttek és első ránézésre ijesztően sok olvasatlan levél fogadott másnap. Emiatt úgy tűnhet, nekem nem éri meg kihagyni egy napot, ezt a gondolatmenetet bizonyítja az is, hogy eddig a szabadságaim alatt csak mérsékeltem az online munkavégzést (azt sem mindig önszántamból, hanem wifi hiánya miatt), de minden nap ránéztem a leveleimre, válaszoltam ha fontos volt, és 1-1 nagyobb feladatot is elvégeztem, ha megvoltak hozzá a feltételek. Így gyakorlatilag sosem kapcsolódtam ki igazán, ahogy tegnap sem, de az internetkapcsolatnélküliség okozta digitális méregtelenítés mindenképpen jót tett. Ráébredtem arra, hogy a feladatok sosem fogynak el, én viszont tudom szabályozni, hogy mikor foglalkozom velük. Rájöttem arra is, hogy ha internetről van szó, nagyon vékony a határ a kötelezettség és a függőség között, így könnyen előnyt élveznek az interneten végzendő feladatok a többi feladattal szemben.

Kép: Unsplash

Érdekel a minimalizmus és az önismeret? Tarts velem a Facebookon és az Instagramona további tartalmakért!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

http://lupuiiza.blog.hu/api/trackback/id/tr4913137832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.